Wat hebben voetbal en kernwaarden gemeen?

24 november 2020

Soms lees je een artikel met een glimlach. Voetbal vind ik leuk en kernwaarden zijn mijn passie en mijn vak. Dus toen ik het artikel “Winnende Waarden” zag in Marketing Tribune (geschreven door Bastiaan Weers) waarin de kern en de kracht van waarden werd beschreven met een prachtig voorbeeld uit voetballand, las ik geïnteresseerd verder. 
 
Het artikel start met de vergelijking van een succesvolle voetbalclub en een succesvol bedrijf: het succes start met de mensen in je team die geloven in de waarden (of je merk) waar je voor staat. Geloof en gedrag gaan dan hand in hand en een dergelijk team is veel sterker dan een aantal individuen met veel talent. De conclusie in dit artikel: “kernwaarden zijn een cruciaal principe om te winnen”. 

Kernwaarden: authentiek is de kracht
In onze visie zijn kernwaarden pas waardevol als ze authentiek zijn en vanuit het DNA van een organisatie komen. Ze zitten verscholen in het bedrijf en de medewerkers. De vraag is vaak: Hoe krijg je ze naar boven? En hoe formuleer je ze in heldere taal die iedereen begrijpt, aanspreekt en trots maakt? 
 
Onze aanpak is gericht op het voeren van oprechte gesprekken met een diversiteit van medewerkers. Met deze input gaan we schrijven en feedback ophalen. We stoppen pas als het verhaal klopt, alle woorden worden gewogen. Zo ontstaat er een corporate story en waarden die echt zijn. En geen loze kreten die je bij veel bedrijven op de website ziet staan. Grote woorden die weinig zeggen, die niemand kan onthouden en intern niet gedragen worden. 

Ons advies: betrek medewerkers
Onze ervaring is dat door het betrekken van medewerkers en serieus nemen van alle verhalen, het uitdragen van de kernwaarden stukken makkelijker verloopt dan bij een min of meer “bedacht” verhaal voortkomend uit een middag brainstormen met directie. 

Deze betrokkenheid zorgt voor snelheid bij het uitdragen van het bedrijfsverhaal naar buiten toe. Het levert je ook voordeel op bij elke marketing communicatie briefing die je maakt. Je creëert eenheid in je verhaal en in uitstraling, maar vooral in gevoel. Intern en extern. Voeg hieraan toe dat kernwaarden een leidraad zijn voor allerlei keuzes in de organisatie en tel uit je winst. En dat is waar een voetbalelftal voor gaat. En jij? 

 Inspiratie:  artikel Marketing Tribune - Winnende waarden, hoe je ze vindt en hoe je ze kunt gebruiken - van Bastiaan Weers N=5 

Creativiteit aanwakkeren? Koester het gelummel. 

Om de creativiteit bij mensen te verhogen is het belangrijk om ruimte te hebben of maken om te ontspannen. 

Groente en fruit vitaal voor gezondheid en duurzaamheid

2021 is het internationale jaar van groente en fruit. Dit is wat en waarom wij als Allura daaraan bijdragen.

Identiteitstraject Meijer Potato

Identiteit, internal branding en positionering 

We hielpen Meijer Potato, voorheen C. Meijer BV, bij het verwoorden van hun identiteit, het internal branding vraagstuk en de positionering. 

Allura Vision Growers
Sisalbaan 5a
2352 AZ Leiderdorp

Marleen: +31 (0)6 42 59 30 70 marleen@alluravision.com
Lianne: +31 (0)6 21 86 70 57 lianne@alluravision.com

Privacy Statement | Algemene Voorwaarden