World Food Prize voor Simon Groot

17 oktober 2019

Simon Groot World Food Prize

Vandaag is een memorabele dag. In de eerste plaats voor Simon Groot, maar ook voor de groene sector. De oprichter van East-West Seed neemt vandaag de World Food Prize in ontvangst voor zijn bijdrage aan een beter leven voor meer dan 20 miljoen boeren in de tropen. 

Een beter inkomen voor boeren
In 1984 startte Simon Groot zijn bedrijf met de missie om boeren in tropische gebieden van de wereld te helpen aan een beter inkomen. Groot had gezien dat het vrijwel onmogelijk was om in lokale tropische omstandigheden goede producten te telen, vanwege het ontbreken van geschikt zaad. In de Indonesische hooglanden werd gewerkt met zaad uit Nederland. De bloemkolen die hij op de akkers zag waren bruin en onverkoopbaar. Het zaad waarmee werd gewerkt was ontwikkeld voor Nederlandse omstandigheden en ongeschikt voor tropische omstandigheden. 

Goed zaad is de sleutel
Simon Groot zag een kans om waarde toe te voegen met zijn kennis en ervaring in zaadveredeling. In zijn visie was goed zaad, aangepast aan de omstandigheden ter plaatse, de sleutel tot een beter bestaan voor de boer. En met het realiseren van die visie bracht hij de bevolking in tropische gebieden zoveel meer: Er kwam groente van hoge kwaliteit op de markt, de levensstandaard ging omhoog en er kwam meer werkgelegenheid en koopkracht voor de bevolking in de betreffende regio's. 

Simon Groot startte in een markt die in die tijd door gevestigde veredelaars werd bestempeld als te klein en risicovol om een gezonde business te kunnen opbouwen. Met een visie als leidraad en een missie als richting bouwde hij in die markt een bedrijf van wereldklasse dat inmiddels marktleider is in tropisch groentezaad. 

Honger of honger?
De World Food Prize wordt doorgaans uitgereikt aan mensen die een grote bijdrage hebben geleverd aan oplossingen voor honger. Simon Groot viel jarenlang niet in die categorie.

In gesprekken met de verschillende medewerkers en partners van East-West Seed hebben we de afgelopen jaren geleerd dat honger voor veel interpretaties vatbaar is. De traditionele interpretatie is dat honger ontstaat door een tekort aan benodigde kilocalorieeën. Die honger is inmiddels voor een groot deel verdwenen en er zijn vele World Food Prize winnaars die daaraan een bijdrage hebben geleverd. Ook in de armste gebieden hebben de meeste mensen inmiddels toegang tot graan, tot mais en andere 'staple foods'. 

Honger die vandaag de dag een veel groter probleem veroorzaakt dan deze eerste soort, is ondervoeding of een tekort aan essentiële nutriënten. Dat komt ook veelvuldig voor bij mensen in de Westerse wereld. Mensen hier leiden ook dikwijls aan ondervoeding, een tekort aan essentiële vitaminen en andere voedingsstoffen. Deze honger kunnen we bestrijden met voeding die veel van die essentiële nutriënten bevat, zoals groenten. En dat is de honger waar mensen zoals Simon Groot tegen vechten. Volgens de mensen die wij spraken, werd dat tot nu toe veel te weinig gezien of erkend door instanties zoals de World Food Prize. 

Waardering voor groenten
De erkenning waar zij voor vochten krijgt Simon Groot dus vandaag. Deze World Food Prize is een erkenning voor groenten. Het is een erkenning voor een hele sector van bedrijven die samenwerken om gezonde voeding beschikbaar te maken voor iedereen. Het is waardering voor groene ondernemers in alle uithoeken van de wereld. 

Nominatiedossier
Wij mochten voor East-West Seed het nominatiedossier voor deze grote prijs opstellen, waarbij we input kregen van mensen binnen en buiten East-West Seed met een inspirerende visie op de wereld voedselsituatie, op honger en op wat er werkelijk toe doet. Hun visie kleurde de onze en hun missie gaf richting aan die van ons. Het is een groot genoegen te zien dat dat alles heeft mogen leiden tot deze fantastische erkenning voor een held in onze sector. 

Simon Groot, gefeliciteerd met deze prachtige erkenning. 

De foto, gemaakt door Maaike Groot, is de plaquette van Simon Groot die sinds deze week in de Hall of Laureates in Des Moines, Iowa hangt, naast die van eerdere World Food Prize Winnaars.  

International year of plant health

Vandaag wordt in Rome het startschot gegeven voor het internationale jaar van de plantgezondheid. Dat gebeurt tijdens een event dat wordt georganiseerd door FAO. Click to find the English version of this article. 

Photo by Mr Cup / Fabien Barral on Unsplash

Koers bepalen? Kijk achteruit. 

Om een succesvolle koers uit te zetten, is het essentieel om je eigen verleden goed te kennen. Toch stuiten we als we 'het verhaal' van groene ondernemers formuleren weleens op weerstand. Als je achteruit kijkt, zie je voor je niks. 

Het succes van kernwaarden

Hoe helpen kernwaarden je bedrijf richting geven? Waarden bedenken in mooie woorden en zorgen dat medewerkers deze op kunnen dreunen werkt niet. Het gesprek erover voeren wel. 

Allura Vision Growers
Sisalbaan 5a
2352 AZ Leiderdorp

Marleen: +31 (0)6 42 59 30 70 marleen@alluravision.com
Lianne: +31 (0)6 21 86 70 57 lianne@alluravision.com

Privacy Statement | Algemene Voorwaarden