Good is the enemy of Great

29 maart 2021

Good is the enemy of Great

Op onze website staan allerlei quotes. We laten ons erdoor inspireren en motiveren. In wat we doen en adviseren komen de ideeën en het onderzoek van Jim Collins geregeld terug. Het is al lang geleden dat hij het boek 'Good to Great - why some companies make the leap and others don't' schreef. Maar de inzichten die hij beschrijft gelden grotendeels ook vandaag de dag nog. Collins onderzocht hoe bedrijven die (ver) bovengemiddeld presteren gedurende een lange tijd (>15 jaar)* - zijn definitie van great - verschillen van andere bedrijven die 'gewoon goed' presteren. 

First who, then what

In het eerste deel van het boek benadrukt hij dat het belangrijker is om te starten met mensen dan met strategie. "First who, then what". Als je het boek als audioboek luistert, vergeet je het nooit meer. Jim Collins leest zelf voor en zijn stem herken ik uit duizenden. Hij blijft het herhalen. De juiste mensen binnen halen én houden is een van de factoren die geweldig presterende bedrijven in zijn onderzoek onderscheidt van de rest. Daarbij is het vooral belangrijk dat mensen werken volgens een set van gedeelde waarden. In de praktijk betekent dit, dat je bij verandering en groei in je bedrijf eerst bepaalt wie je in je (management)team plaatst en daarna je strategie pas vormt. Mensen en hun denkwijze zijn bepalend voor het hoe.

Leiders zijn essentieel bij verandering, dat zien we dagelijks in de praktijk. Maar alhoewel Jim Collins een zeer sterk argument aandraagt, wordt 'First who' nog lang niet overal toegepast. 

Externe blik 

Een andere quote van Collins is "Good is the enemy of great". Als je tevreden bent, omdat de performance goed is, sta je minder open voor andere visies en zienswijzen. Er is immers geen noodzaak. En dat betekent dat 'good' de route naar "great" blokkeert. Het is ons motto bij interim werk. Onze externe blik helpt om dingen in een nieuw perspectief te zien. Als wij dus ergens  een interim opdracht doen, krijg je deze quote ongetwijfeld een keer van ons te horen. Wij zijn niet snel tevreden en gaan door totdat alles klopt. Dat komt omdat we streven naar Great! Jij ook?

* 15 years of cumulative total stock returns 3x the general market beating market returns (actual was 6.9x for the 11 Fortune 500 companies that met this criteria) after a transition point.

Eén helder, verbindend verhaal

Elk woord telt in je bedrijfsverhaal. En iedereen moet dat weten. Lees meer over onze belofte. 

Leerkrachten willen schooltuinieren

De Alliantie Schooltuinen wil dat elk kind op de basisschool kan schooltuinieren. Nu heeft minder dan de helft die kans.

Good is the enemy of great

Book review van een van de boeken die ons nog elke dag inspireren bij de adviezen die wij delen met onze klanten.